Sportni Pod Parket Dovrana Tabor Maribor Jurles 2

Z več kot 150 nameščenimi športnimi podi, je JURLES eden vodilnih dobaviteljev in monterjev športnih podov v Sloveniji. Na podlagi več kot 20-letnih izkušenj, ponujamo strokovno znanje, pri izbiri ustreznega sistema športne podlage za vaš individualen primer.

Naši projekti segajo od novozgrajenih športnih dvoran, najsodobnejših, visokozmogljivih športnih dvoran do brušenja ali zamenjave obstoječih starih športnih parketov. Nudimo kompletno izvedbo – od dobave in montaže poda, do zarisovanja športnih igrišč.

Ko izbiramo športni pod za telovadnico ali večnamensko športno dvorano, sta pomembni karakteristiki športnega poda vzdržljivost in visoka zmogljivost. Multifunkcionalna športna igrišča, morajo biti vsestranska in vzdržljiva in prožna. Elastični sistemi podov, so najboljša izbira, saj so dolgotrajni in zagotavljajo odlično udobje za vse uporabnike – od otrok do vrhunskih športnikov.

Športni pod za telovadnice je posebna vrsta poda

Športni pod v telovadnicah ni zgolj navaden parket, položen na estrih. Narejen mora biti tako, da športnikom omogoča zdravo vadbo. Zasnovan mora biti na način, da ublaži pritisk na sklepe in prepreči nastanek poškodb. Da je pravilno izbran in položen, je potrebno dobro poznavanje in dolgoletne izkušnje.

Certificirani športni podi

Športni podi, ki jih dobavljajmo in montiramo, so certificirani in odobreni s strani mednarodnih panožnih zvez. To omogoča regularno izvedbo športnih tekmovanj tudi na najvišjih nivojih.

  • FIBA (košarkarska igrišča)
  • FIBA 3×3 (košarka 3×3)
  • IHF (rokometna igrišča)
  • FIVB (odbojkarska igrišča)
  • WSF (squash igrišča)
  • BWF (badbinton igrišča)
  • FIFA (nogometna igrišča)
  • IAAF (atletski stadioni)
  • FIFA Futsal (mali nogomet)
  • IIHF (inline hokej)
  • Kolesarski poligoni
  • Drugo (med dvema ognjema, otroške igre, …)

Dober športni pod mora biti pravilno zasnovan

Kakovosten športni pod je zasnovan tako, da amortizira pritisk na sklepe, vendar vseeno zagotavlja dober odboj žoge. Športni pod mora biti zasnovan tako, da omogoča elastičnost površine. Glede elastičnosti ločimo več vrst podov:

– Točkovno elastičen pod (P – point elastic)
ob točkovni obremenitvi se pojaavi deformacija samo v bližini obremenitve (kot npr.PVC športni pod Grabo).

– Ploskovno (površinsko) elastičen pod (A – area elastic)

ob točkovni obremenitvi se pojaavi deformacija na večji ploskvi okoli obremenitve (kot npr. Športni pod Haro).

– Kombiniran elastičen pod (C – combined elastic)
je kombinacija točkovno in ploskovno elastičnega poda, kjer je zgornji sloj točkovno elastičen, točkovna obremenitev pa na spodnjem sloju povzroči tudi na širši površini.
– Mešano elastičen pod (M – mixed elastic)
je točkovno elastični pod s sestavino iz umetne snovi, ki povzroči ploskovno učvrstitev.

Pomembna je dobra zmogljivost športnega poda

Parametri, ki odločajo na zmogljivost športnega poda so odboj žoge, ravna in enakomerna površina, stopnja trenja ter vertikalna deformacija poda.

– Odboj žoge

Pomembno je, da je odboj žoge od športnega poda primeren za šport, ki se bo na podu izvajal. Merita se navpičen odboj žoge ter odboj žoge pod kotom.

– Ravna in enakomerna površina poda

Površina mora biti ravna in enakomerna, in ne sme vplivati na športno igro.

– Stopnja trenja

Stopnja trenja oz. koeficient drsnosti se meri med športnim copatom in površino. Stopnja trenja more biti takšna, da preprečuje zdrs, vendar ne tako visoka, da bi omejila gibanje stopal. Pri nekaterih športih se nadzarovano drsenje, obračanje stopal zahteva, zato mora biti pod ustrezno izbran.

– Vertikalna deformacija površine športnega poda

Ta je pomembna za absorbcijo udarcev in povratno energijo športniku ter žogi, kar vpliva na možnost nastanka oz. preprečevanje poškodb.

Integrirano talno gretje

V športne pode, ki jih dobavljamo, je možno integrirati talno gretje.

Sistemska garancija

Pri izbiri izvajalca športnega poda je pomembno, zarisovanje športnih igrišč